top of page

Zobu higiēnista loma mutes dobuma veselības saglabāšanā



 Zobu higiēnistu kompetences koncentrējas uz slimību novēršanu un mutes dobuma veselības veicināšanu, un bieži vien zobārsta apmeklējums ir nepieciešams tieši tādēļ, ka nav veiktas pietiekamas preventīvās darbības zobu slimību novēršanai. Zobu higiēnists ieņem vitāli svarīgu lomu pacientu mutes dobuma veselības saglabāšanā, tomēr nereti zobu higiēnista nozīme tiek novērtēta pārāk zemu. Zobu higiēnisti specializējas profilaktiskajā mutes dobuma veselībā. Viņu galvenā uzmanība tiek pievērsta mutes higiēnai, tostarp zobu rūpīgai tīrīšanai, lai novērstu tādas mutes dobuma veselības problēmas kā kariesu, zobu zaudēšanu un smaganu slimības. Papildus tīrīšanai higiēnisti arī iesaistās pacientu izglītošanā par labām mutes higiēnas praksēm, dodot viņiem iespēju pārņemt kontroli pār savu mutes dobuma veselību.





Kāda ir atšķirība starp zobārstu un zobu higiēnistu?

Zobu higiēnists nav tikai zobārsta asistents, kā diemžēl vēl aizvien daļa pacientu domā. Zobārstniecības praksē gan zobārsts, gan zobu higiēnists strādā kopā, lai nodrošinātu jūsu zobu veselības saglabāšanu. Tomēr jāņem vērā, ka zobārsta un zobu higiēnista lomas ir būtiski atšķirīgas. Zobārsts ir ārsts, kas specializējas mutes dobuma slimību un stāvokļu novēršanā, diagnosticēšanā un ārstēšanā. Viņš veic tādas procedūras kā zobu plombēšana, sakņu kanālu ārstēšanu un zobu ekstrakciju. Savukārt zobu higiēnists koncentrējas uz profilaktisko aprūpi, veicinot un palīdzot jums uzturēt labu mutes dobuma veselību, lai samazinātu vajadzību pēc biežiem zobārsta apmeklējumiem un dārgas ārstēšanas. Zobu higiēnisti  rūpīgi noņem zobakmeni un aplikumu, uzklāj fluorīdu un nopulē jūsu zobus. Turklāt zobu higiēnistiem ir nepieciešamās zināšanas, lai jūs izglītotu par pareizu zobu birstītes un zobu pastas izvēli, zobu diega lietošanu un uztura paradumiem, kas veicina zobu veselību. Vienkāršākā valodā runājot, zobārsts rūpējas par problēmu novēršanu, savukārt zobu higiēnists strādā, lai novērstu zobu problēmu rašanās iemeslus.




Kādi ir ieguvumi no regulāra zobu higiēnista apmeklējuma?

Regulāras apmeklējumi pie zobu higiēnista ir mutes dobuma veselības stūrakmens. Galvenais kariesa cēlonis ir aplikuma uzkrāšanās. Zobu higiēnisti izmanto profesionālus instrumentus, lai rūpīgi attīrītu jūsu zobus, efektīvi noņemot aplikumu un samazinot kariesa risku. Noņemot zobakmeni un aplikumu no zobiem un smaganām, zobu higiēnists var palīdzēt novērst smaganu slimības, kas neārstējot var novest pie smaganu atkāpšanās un zobu zaudēšanas. Kā arī zobu higiēnisti ir apmācīti atpazīt agrīnas veselības problēmu pazīmes, piemēram, smaganu slimības un pat mutes dobuma vēža simptomus. Agrīna slimību atklāšana var novest pie mazāk invazīvām un veiksmīgākām ārstēšanas iespējām. Laba mutes dobuma veselība var pozitīvi ietekmēt jūsu vispārējo veselību un  samazināt noteiktu slimību, tostarp sirds slimību un insulta, risku.

 

Zobu higiēnists ir jūsu partneris mutes dobuma un kopējās veselības uzturēšanā. Zobārstniecības klīnikā Dentavita (https://www.dentavita.lv/par-mums) strādā pieredzējuši zobu higiēnisti, kuri izglītos jūs visos jautājumos, kas saistīti ar mutes dobuma higiēnu, palīdzēs mazināt bailes vai trauksmi, kas saistīti ar mutes dobuma higiēnas uzlabošanu, un novērsīs kariesa un smaganu slimību veidošanās risku.


Sazinieties ar mums (https://www.dentavita.lv/kontakti), lai ieplānotu zobu higiēnista vizīti!

bottom of page