top of page

Vecāku loma bērnu zobu veselības veicināšanā



Mēs vēlamies atgādināt, ka arī bērna izpratne par savu veselību un personīgo higiēnu sākas ģimenē, tādēļ vēlamies uzsvērt to, cik būtiska ir vecāku loma bērnu zobu higiēnas un veselības veicināšanā. Laba mutes dobuma veselība jau no pirmā zoba izšķilšanās var būtiski ietekmēt bērna veselību un pašapziņu pieaugušā vecumā. Viena no galvenajām kļūdām, ko vecāki pieļauj, ir paviršas rūpes par piena zobiem. Lai arī piena zobi ar laiku izkrīt, par tiem ir jārūpējas tikpat rūpīgi kā par kaula zobiem. Kā arī, ja bērnam tiks iemācīta pareiza zobu higiēna jau no pirmā dzīves gada, viņš to uztvers kā pašsaprotamu ikdienas sastāvdaļu, tāpat kā, piemēram, regulāras ēdienreizes, roku nomazgāšanu pēc labierīcībām vai regulāru apģērba nomaiņu pret tīru.


Bērni atdarina vecākus



Bērni atdarinās savu vecāku paradumus, tādēļ ir svarīgi, lai arī jūs regulāri tīrītu zobus un apmeklētu zobārstu. Padariet zobu tīrīšanu par pirms miega rituāla sastāvdaļu, kad visa ģimene vienlaicīgi dodas tīrīt zobus. Ja jūs ļausiet bērnam pašam atbildēt par zobu tīrīšanu, visticamāk, viņš noslinkos un zobus neiztīrīs vai arī piemirsīs, tādēļ šāda rituāla ieviešana palīdzēs padarīt zobu tīrīšanu kā ikdienas rutīnas sastāvdaļu visai ģimenei. Kā arī vēlamies atgādināt, ka līdz 8–10 gadu vecumam jums obligāti bērnam ir jāpārtīra zobi, jo viņš vēl nespēj pietiekami rūpīgi veikt visu zobu virsmu notīrīšanu. Diemžēl Latvijā bērnu zobu veselība ir kritiski zema – 12 gadu veciem bērniem vidēji trīs līdz četri zobi ir bojāti. Slikta mutes dobuma higiēna un bērnu nevešana pie zobārsta ir tikai viens no iemesliem, kādēļ zobu veselības rādītāji mūsu valstī ir tik slikti. Otrs klupšanas akmens ir pārmērīga saldumu lietošana ikdienā. Ja pavērosim vecāku iepirkumu ratiņu saturu lielveikalos, mēs daudz biežāk tajos redzēsim dažādus cukurotus našķus, čipsus, jogurtus, saldinātos dzērienus nekā dārzeņus un augļus. Neveselīgo našķu un saldināto dzērienu patēriņš ģimenēs ir krietni virs normas, un tas atspoguļojas ne tikai bērnu svarā un fiziskajā veselībā kopumā, bet arī bērnu zobu veselībā. Vēlamies atgādināt, ka bērni neveido pārtikas iepirkumu sarakstu, to nosakām mēs, pieaugušie, tādēļ saldumu ierobežošana ģimenes ikdienas uzturā ir vecāku atbildība.


Ieteikumi zobu veselības uzlabošanai



Pirmajai vizītei pie zobārsta būtu jābūt ap bērna gada vecumu, pēc tam – ne retāk kā reizi gadā. Lai arī sabiedrībā valda mīts, ka bērnu zobu veselība ir sliktā stāvoklī, jo valstī nav pieejami valsts apmaksāti zobārstniecības pakalpojumi bērniem, – tas ir mīts. Protams, rinda uz valsts apmaksāto vizīti būs garāka nekā rinda uz maksas vizīti, tomēr, savlaicīgi plānojot zobārsta profilaktiskos apmeklējumus, jūs noteikti atradīsiet zobārstu, kas sniedz valsts apmaksātus zobārstniecības pakalpojumus bērniem jūsu dzīvesvietas tuvumā. Šobrīd bērniem ir arī pieejama iespēja reizi gadā bez maksas apmeklēt zobu higiēnistu. Zobu higiēnists ne tikai veiks zobu tīrīšanu, bet arī pārrunās ar bērnu dažādus svarīgus jautājumus, kas saistīti ar mutes dobuma higiēnu.


Izmantojiet šo iespēju un parūpējieties, lai jūsu bērns reizi gadā apmeklētu zobu higiēnistu bez maksas. Izvēlieties zobu pastu, kas satur fluorīdus (1000–1500 ppm atbilstoši bērna vecumam), kā arī neaizmirstiet veikt zobu birstītes nomaiņu reizi trijos mēnešos. Rūpējieties, lai bērns ievērotu ēdienreizes un nenašķotos starp tām. Ja tomēr bērns vēlas kaut ko apēst, parūpējieties, lai viņam būtu pieejamas veselīgas alternatīvas – ābols, burkāns, rieksti vai siera standziņas. Pēc iespējas izvairieties no saldinātiem dzērieniem, tā vietā radiniet bērnu remdēt slāpes, dzerot ūdeni, bet pēc skābi saturošu ēdienu lietošanas lieciet bērnam izskalot muti ar ūdeni.

Laba mutes veselība ir bērna vecāku, nevis zobārsta nopelns, tādēļ mēs aicinām vecākus rūpīgi sekot bērna mutes dobuma higiēnai un ēšanas paradumiem. Ja meklējat uzticamu zobārstu visai ģimenei – gaidīsim jūs zobārstniecībā DentaVita www.dentavita.lv


bottom of page