top of page

Kariess negatīvi ietekmē pacientu dzīves vispārējo kvalitāti



Kariess ir nopietna problēma, kas var ietekmēt gan zobu veselību, gan vispārējo cilvēka veselību kopumā, tādēļ ir ļoti svarīgi neignorēt šo mutes dobuma problēmu. Kariess ir viena no visbiežāk sastopamajām zobu slimībām pasaulē, kas ietekmē cilvēkus jebkurā vecumā. Kariess vienkāršākiem vārdiem nozīmē zobu struktūras iznīcināšanu, ko izraisa skābes, kas rodas, kad mutē esošās baktērijas pārstrādā ogļhidrātus. Šī slimība ne tikai izraisa zobu bojājumus, bet, ilgstoši ignorēta un neārstēta, arī var būt bīstama cilvēka vispārējai veselībai. Kariess galvenokārt iznīcina zoba cietos audus – emalju un dentīnu. Tas var radīt zobu sāpes, jutīgumu un pat izraisīt zoba zaudēšanu. Neārstējot kariess var nonākt līdz zoba nervam, izraisot smagu infekciju, kas tālāk var izplatīties uz citām ķermeņa daļām, radot nopietnus veselības riskus. Kariesa ārstēšana ir atkarīga no tās attīstības pakāpes. Agrīnā stadijā, kad bojājumi ir  tikai emaljā, var pietikt ar mutes higiēnas uzlabošanu. Ja kariess ir progresējis, būs nepieciešama zobu plombēšana, lai aizpildītu zoba bojāto daļu. Smagākos gadījumos, kad kariess ir sasniedzis zoba nervu, var būt nepieciešama saknes kanāla ārstēšana. Tā ir procedūra, kurā noņem inficēto nervu audu un aizpilda zoba saknes kanālu. Ja zobs ir tik ļoti bojāts, ka tā ārstēšana nebūs efektīva, ārsts var lemt par zoba izraušanu.


Kariess un bērnu veselība



Diemžēl ar kariesu slimo aizvien jaunāki bērni, un šobrīd pirmsskolas vecuma bērnu vidū tā ir nopietna problēma, kas var negatīvi ietekmēt bērnu pašapziņu un dzīves kvalitāti pieaugušā vecumā. Daudzi vecāki maldīgi domā, ka piena zobu veselībai nav jāpievērš tikpat liela uzmanība kā kaula zobu veselībai, kā arī diemžēl šobrīd ir strauji mainījušies bērnu ēšanas paradumi – saldumi bērnu ēdienkartē ir ikdiena. Šo abu iemeslu dēļ situācija ar bērnu zobu stāvokli mūsu valstī ir diezgan slikta. Bieži vien paši pieaugušie neapzinās tālejošās sekas, ko bērna veselībai spēj nodarīt kariess. Ir pierādīts, ka pirmsskolas vecuma bērni, kas slimo ar kariesu, var piedzīvot augšanas attīstības traucējumus, palielinātu ķermeņa svaru, traucētu runas attīstību, sāpes un diskomfortu, priekšlaicīgu piena zobu zaudēšanu, kas savukārt rada negatīvu ietekmi uz kaula zobu attīstību, kā arī nepārliecinātību un kauna sajūtu par savu izskatu, jo smaga kariesa skartus zobus ir vizuāli iespējams pamanīt un nereti citi vienaudži tādēļ atstumj vai izsmej bērnu, kura zobi vizuāli ir nepievilcīgi.


Kariesa profilakse



Būsim atklāti – cilvēki mūsdienās ir kļuvuši slinki un vēlas, lai katrai problēmai būtu risinājums zāļu veidā. Diemžēl kariesam šāda risinājuma nav, un vislabākā kariesa profilakse ir paša pacienta rūpes par sava mutes dobuma veselību. Kariesa profilakse balstās uz trim “ vaļiem” – rūpīgas mutes dobuma higiēnas ievērošanas, pilnvērtīga uztura, kas nesatur daudz cukura, un regulārām vizītēm pie zobārsta. Izlaižot kaut vienu no šiem soļiem, jūs riskējat saslimt ar kariesu. Kā jau iepriekš minējām, kariesu izraisa baktērijas, kas atrodas mutes dobumā, tādēļ ir svarīgi katru dienu rūpīgi izmazgāt zobus vismaz divas reizes, bet ideālā gadījumā pēc katras ēdienreizes. Papildu zobu tīrīšanai divas reizes dienā un zobu diega izmantošanai ir arī citi pasākumi, ko varat veikt, lai novērstu mutes dobuma veselības problēmas. Piemēram, jūs varat rūpīgi izvērtēt zobu pastas un mutes skalojamā līdzekļa izvēli, dodot priekšroku tiem, kas satur fluoru. Kā arī neaizmirst par zobu higiēnista apmeklējumu reizi pusgadā, kas palīdzēs jums atbrīvoties no aplikuma vietās, kur zobu birstīte nespēj to notīrīt. Uzturs spēlē būtisku lomu kariesa veidošanās procesā. Pārtikas produkti un dzērieni, kuri satur augstu cukura un cietes daudzumu, veicina skābju veidošanos mutē, kas iznīcina zobu emalju. Tāpēc ir svarīgi samazināt cukura patēriņu un izvairīties no biežas skābu dzērienu lietošanas. Veselīgs uzturs, kas bagāts ar kalciju saturošiem produktiem, palīdz stiprināt zobu emalju un var palīdzēt novērst kariesa attīstību. Un, protams, regulāra zobārsta apmeklēšana ir vitāli svarīga jūsu mutes dobuma veselības saglabāšanā, jo neliela kariesa ārstēšana ir ātra, vienkārša, nerada diskomfortu, kā arī cenas ziņā ir ekonomiski pieejamāka nekā zoba saknes kanāla ārstēšana vai zoba zaudēšana un implanta vai protēzes izgatavošana.


Rūpēsimies par sava mutes dobuma veselību un atcerēsimies, ka zobārsts ir mūsu sabiedrotais ceļā uz skaistu smaidu! Zobārstniecības klīnika Dentavita (https://dentavita.lv/) palīdzēs jums sakārtot sava mutes dobuma veselības stāvokli un ieteiks labākos risinājumus ceļā uz skaistu smaidu!

bottom of page